Ontwerpen van een logo, huisstijl en website. Maar met welke kleur?

Categorie(ën):

Stel, je wilt je eigen logo maken. Het is namelijk niet heel moeilijk, maar een beetje gevoel voor ontwerpen, kleurgebruik en inzicht is wel handig. Hoewel je met behulp van internet heel ver kunt komen, is het soms toch lastig om een logo te maken.
En als het je dan toch gelukt is om een logo te ontwerpen, hoe ga je dan verder? Een a4-tje printen met in de rechterbovenhoek enkel je logo, is geen huisstijl-briefpapier. Om je huisstijl (en wellicht je website) helemaal zo in te richten dat het eensgezind is met je logo qua kleur, typografie en indeling, geven we bij deze een aantal tips voor het samenstellen van een juist kleurenpalet.

 

1. Kies de kleuren van verschillende ontwerpen met een kleurenwiel

Kleuren zijn al jarenlang bestudeerd. Waarom is rood ook echt rood en wat doen kleuren. Ze zijn er in ieder geval achter dat kleuren door licht en het breken daarvan ontstaat. De prisma (waarbij  een doorzichtig donker voorwerp dat bestaat uit vier of meer niet evenwijdige grensvlakken wordt bedoeld) breekt het licht dat wij zien en veranderd daarbij in 6 kleuren. Dit zelfde gebeurt wanneer het zonlicht weerkaatst in de regendruppel en we een regenboog zien. Hiervan zijn er 3 primaire kleuren: Rood, Geel & Blauw. Deze 3 zijn de basis voor alle kleuren.
Rood+Geel=Oranje, Geel+Blauw=Groen, Rood+Blauw=Violet. En zo heb je 3 primaire (Rood, Geel, Blauw) en 3 secundaire (Groen, Oranje, Violet) kleuren. Toevallig is het dus niet dat ze elkaar opvolgen in de regenboog.

Naast primaire en secundaire kleuren bestaan er nog tertiaire kleuren. Deze worden gevormd door een primaire kleur en een secundaire kleur (Rood+Violet=Magenta > tertiaire).

Nu we weten dat er 3 verschillende groepen in kleuren zijn, leert de wetenschap ons dat er verschillende combinaties ontzettend goed werken: kleuren die elkaar complimenteren. Hiernaast vind je een overzicht deze verschillende kleurencombinaties. Deze mag je downloaden, opslaan, gebruiken en noem maar op, zodat je altijd kunt kijken welke kleurencombinaties jij kunt gebruiken om je logo, huisstijl of website te ontwerpen.

Een handige tool, die je verschillende mogelijkheden geeft tot het kiezen van verschillende combinaties is de “Color Scheme Designer” van Paletton

 

 

2. Bestudeer kleuren voordat je gaat ontwerpen

Het gebruik van een kleurenwiel voor allerlei ontwerpen is dus heel handig. Maar wat nu als je een logo in gedachte hebt maar nog niet weet welke kleuren je wilt gebruiken. Dan is er natuurlijk
altijd nog Adobe. Dé vriend van elke ontwerper, DTP’er, editor en animator (Photoshop, Illustrator, InDesign, Flash, After Effects, Premiere Pro etc). moodboardZij hebben Kuler ontworpen, nu beter bekend als Adobe Color CC.
Stel nu dat je een moodboard hebt gemaakt voor je website. Welke indruk, welke vlakverdeling etc. maar je hebt nog geen kleuren gekozen. Dan kun je aan de hand van dat moodboard (bijvoorbeeld verschillende foto’s) Adobe Color een palet laten samenstellen!
Hier het voorbeeld:

Als fanatieke gamer wil ik graag een website maken over verschillende games. Ik heb daarvoor een aantal afbeeldingen opgezocht van spellen die ik tof vind en die upload ik naar Adobe Color.
Vervolgens maakt Adobe Color een samenstelling van de kleuren en dan heb ik de keuze uit vijf opties die ik kan gaan gebruiken voor mijn website.
Een keuze die mij geboden wordt is dan bijvoorbeeld de volgende. Voornamelijk groen dat overheerst met accenten in zalm en olijfgroen.color1

 

 

3. Weet wat welke kleur ‘betekent’

Omdat wij vanaf jongs af aan al allerlei voorwerpen in de handen hebben die vaak fel gekleurd zijn, leren we ook direct welke kleuren waarbij horen: rood hoort bij de brandweer, blauw bij de politie en roze is voor meisjes. En zo hebben alle kleuren een eigen indruk en is het dus belangrijk dat als je een website over de zorg maakt, niet voor geel kiest. Geel staat namelijk voor plezier en frisheid. Terwijl blauw of rood wel bij de zorg past, want blauw staat voor stabiliteit en vertrouwen en rood voor liefde(zorg) en passie. Maar: rood staat óók voor agressiviteit.
Hieronder vind je een kort overzicht welke indruk een kleur achterlaat.

 

Niet eens met de indruk die een kleur achterlaat of juist een aanvulling / aanpassing doorgeven? Dat kan in de reacties! Ook als je tips wilt of juist advies wilt geven, voor bijvoorbeeld een handige tool die je kunt gebruiken om kleuren voor allerlei verschillende ontwerpen te vinden.