WordPress plugins: Tien must-haves om je website uit te breiden

Categorie(ën):

Als veel-gebruiker van WordPress, omdat het zo ontzettend makkelijk in gebruik is, werk ik natuurlijk graag met bestaande extensies die anders zelf geschreven moesten worden. Er zijn wellicht al meer dan 25.000 actieve plugins (actieve=up-to-date) plugins waarmee je een website eenvoudig kunt uitbreiden.

Een breed scala aan gratis plugins die we dan ook ter harte nemen en graag gebruiken, denk bijvoorbeeld aan contact formulieren, customizable widgets en foto-galerijen. Sommige zijn leuk, anderen zijn echt ontzettend goed. Als onderdeel van onze ‘share-the-knowledge’ motivatie achter deze blog hebben we ook voor dit onderdeel een lijst samengesteld met plugins die je als WordPress gebruiker eigenlijk niet mag missen. Er zullen plugins bij staan die de meeste WordPress gebruikers al kennen, maar hopelijk ook een paar die nieuw zijn en je kunnen helpen bij het uitbreiden van de website(s) die je beheert en/of maakt.

 

1. WordPress Contactform 7

contactformulierOnmisbaar in een website waarbij klantcontact de focus is. Deze plugin is gratis en biedt je de mogelijkheid oneindig veel contactformulieren te maken met alle opties die je maar kunt bedenken. Van een simpel tekstveld tot een dropdown menu met verschillende opties. Als je wilt zou je een complete enquête kunnen maken met de optie om te beoordelen van 0 tot 10 met selectiebuttons.

 

Naast een volledig aan te passen formulier via CSS, kun je ook de berichtgeving via de email aanpassen. Welk bericht ontvangt de beheerder en wat wordt er gestuurd naar de verzender.

Tevens zijn er ontwikkelaars bezig geweest met extensies voor enkel deze plugin, zoals de WPCF7-captcha anti-spam plugin. Dit is een tweede plugin als aanvulling van de originele. Hierdoor kun je een anti-spam functie toevoegen om bots en scripts (die je formulier random voorzien van backlinks) te voorkomen. Mensen moeten dan een cijfercombinatie invullen of “Ik ben geen robot” aanvinken voordat ze op verzenden kunnen klikken.

Simpelweg een geweldige plugin. Waarom dit nog niet standaard in WordPress zit is een raadsel.

 

2. SEO by Yoast

Hulde voor deze marketeer/developer. De jonge Nederlandse Joost heeft er zijn werk van gemaakt om een plugin te schrijven die het super eenvoudig maakt om je website zoekmachine vriendelijk te maken. In de huidige versie zit zelfs een Google Search Console crawl module ingebouwd om de fouten te traceren die google’s crawlbot (de bot die je site indexeert) vindt.

yoast

Om te beginnen: meta titles en description per pagina, bericht en categorie. Deze functie maakt het kinderlijk eenvoudig om de informatie toe te voegen die een pagina toont in de zoekresultaten van google. Zo kun je de titel van een bericht pakkend en ‘call-to-action’ maken voor google, maar op je website zelf toch uitgebreid. Ook de beschrijving die de pagina toont op google hoeft niet langer de eerste zinnen van je bericht te zijn, waar ze ergens afgekapt worden door drie stippen. Ook hierin kun je een kort en bondige omschrijving zetten die beter werkt voor bezoekers.

SEO gaat verder dan de meta title en description. Aspecten die niet iedereen kent maar heel eenvoudig door deze plugin aan het licht worden gebracht. SEO met Yoast wordt een gevalletje ‘een kind kan de was doen’. Natuurlijk blijft de structuur en inhoud van je content wel user-dependent en heb je zelf in de hand of je titels, beschrijving en website wel doelgroep/branche gerelateerd is.

 

3. W3 Total Cache

w3Om de performance van je website te vergroten, waardoor je bezoekers een betere ervaring hebben, is het gebruik van w3 Total Cache. De snelheid van je website wordt geoptimaliseerd: zo kun je denken aan het verkleinen van de css (kleiner bestand > snellere laadtijd), optimalisatie van afbeeldingen (kleiner bestand > snellere laadtijd) en ga zo maar door.
W3 Total Cache biedt verschillende mogelijkheden om alle aspecten in te stellen zoals je zelf wilt. Het handigste om de plugin te gebruiken is een klein stappenplan:
Meet de laadtijd van je website met Google’s PageSpeed Insights en tools.pingdom.com. Daarbij vind je onderdelen die je kunt verbeteren en moet aanpassen wil je dat het effect heeft.
Dan stel je w3 Total Cache in en test je de site opnieuw. Effect? Goed bezig! Een snelle site is beter voor iedereen: je bezoekers hebben een betere ervaring en zijn geneigd eerder door te klikken. Dat resulteert wellicht in meer conversie en hogere omzet.

 

4. Master Slider

Een ontzettend mooie slider die, naast heel eenvoudig in te stellen voor de gebruiker, heerlijk interactief kan zijn voor je bezoekers. Met de mogelijkheid om losse elementen op aparte tijden te tonen en ook call-to-action elementen zoals buttons, links en afbeeldingen toe te voegen, is dit een van de meest uitgebreide sliders.
Deze plugin is een premium plugin, voor $20,- via CodeCanyon.net. Maakt zijn geld meer dan waard, vanwege de eenvoudige manier van instellen.  De ontwikkelaar heeft zelfs een test-drive mogelijkheid gemaakt om de slider te testen voordat je deze koopt!
Op de website van Master Slider kun je de verschillende opties zien, is de plugin ook als stand-alone jQuery bestand (geen wordpress voor nodig) en zie je hoe makkelijk, mooi en professioneel deze WordPress plugin is.

 

5. Fast Gallery MosaicLightbox

Een website waarop veel afbeeldingen staan, moet natuurlijk voorzien zijn van een goede fotogalerij. Deze plugin biedt de mogelijkheid om je foto’s te tonen in de zogehete lightbox (zie foto). Zoals ze zelf zeggen kun je deze galerij binnen 1 minuut in elkaar zetten en heb je de keuze uit 10 verschillende stijlen, 5 verschillende layouts, is de galerij responsive en kun je ook videos plaatsen in de galerij. Deze WordPress plugin is niet gratis, maar is (ook net als de Master Slider) met $16,- niet duur.

 

 

6. Mailpoet Nieuwsbrief

Om naast een blog, social media en de website opzich nog meer met je bezoekers / toekomstige klanten te communiceren, is een nieuwsbrief een hele leuke toevoeging. Wekelijks, maandelijks of een andere periode nieuwtjes, updates en acties in een email die alleen diegene krijgen die het ook willen ontvangen. Mailpoet instellen
Om zo een nieuwsbrief te maken is veel werk, naast het stylen en de opmaak moet je natuurlijk ook de email elke keer weer voorzien van content die relevant is én de juiste call-to-action buttons of links.
Via Mailpoet wordt dit ontzettend eenvoudig. D.m.v. een drag&drop kun je content plaatsen als tekst en afbeeldingen, bepalen hoe groot, breed, welke kleur en welke style. Eigenlijk hoef je alleen maar met de wysiwyg (What-You-See-Is-What-You-Get) editor (dezelfde als die gebruikt wordt bij WordPress berichten en pagina’s) je email te typen en vorm te geven op een hele simpele manier. Vervolgens selecteer je een lijst (je kunt verschillende lijsten maken voor bepaalde onderwerpen, waaraan verschillende ontvangers gekoppeld zijn) en verstuur je de nieuwsbrief.
Maar om er zeker van te zijn dat de nieuwsbrief is zoals je het in gedachte had: klik altijd voor verzenden op “voorbeeld verzenden”. Dan krijg je namelijk zelf een test in je e-mail!

 

7. Social Comments

Bij een blog horen reviews, recensies en reacties. WordPress heeft de standaard functie om reacties toe te staan of te weigeren (wat voor pagina’s handig is). Om je blog uit te breiden met social media zoals Twitter en Facebook, kun je met Social Comments mensen met de WordPress reacties laten reageren, maar ook op Facebook en andere social media. Hierdoor wordt de ‘discussie’ onder je blog ook online gedeeld via deze Social media.

Een beetje stylen en het ziet er uit zoals je zelf wilt!

 

8. WP Pagenavi

Maakt navigatie tussen pagina’s, bijvoorbeeld bij een blog, ontzettend eenvoudig. In feite hoef je enkel te shortcode van de plugin toe te voegen aan de code van je blogpagina en je bent klaar. Daarna hoef je niks meer te doen, maar kun je er natuurlijk voor kiezen om deze te stylen in je eigen css.
Omdat je blog een maximaal aantal berichten op 1 pagina toont (bijvoorbeeld 10) is het handig dat je aan de onderkant van de pagina ‘Eerste pagina 1 2 … 13 Laatste pagina’ hebt staan. En dat doet deze plugin!

 

9. Jigoshop of WooCommerce

Om een eigen webshop te runnen in WordPress zijn er een twee hele bekende plugins: WooCommerce en Jigoshop. WooCommerce is een gratis plugin (net als Jigoshop) en is compleet met alle elementen die je verwacht binnen een webshop. WooCommerce is de best ondersteunde van de twee als het gaat om thema’s, extensies en support.

logo-woothemes@2x
Jigoshop is naar mijn idee wat minder gebruikt, maar niet minder goed. Voor een webshop die ik zelf gebouwd heb gebruikte ik Jigoshop en heb ik deze helemaal zelf gestyled. Meer werk, maar wel beter aangesloten op de website die erbij hoorde.

Een webshop is veel werk, vooral als het gaat om deze vanaf ‘scratch’ op te bouwen naar complete shop. Vooral in het ontwerp en de opmaak gaat heel veel tijd zitten, maar we moeten natuurlijk niet de producten met de prijzen, omschrijving, specificaties en andere informatie vergeten. Welke plugin je ook gebruikt: je bent lang bezig voordat het compleet en voltooid is!

 

10. Hide My WP

Dagelijks worden er nieuwe bugs en lekken gevonden in WordPress en plugins. Hoewel WordPress met enige regelmaat een update naar de systemen stuurt, is dat met de plugins niet zo. Niet alle plugins die je gebruikt zijn veilig en up-to-date.

sellingOm hackers en (vooral) bots te misleiden, zodat ze geen geïnfecteerde bestanden of scripts achterlaten, is ‘Hide my WP’ een hele mooie plugin. Zo kun je het standaard path (/wp-content/…) wijzigen in iets wat je zelf leuk vindt. Ook kun je de WordPress login wijzigen of verborgen maken (dat kan trouwens ook op een andere manier).
Zo is bijvoorbeeld www.jedomein.nl/wp-login te veranderen naar …nl/inloggen en kun je …nl/wp-content/plugins/… veranderen naar …nl/extensies.

Niet alleen voor bots of hackers maar ook gewoon voor je bezoekers kun je compleet verbergen dat je een blogCMS als basis voor je website gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je een grote organisatie hebt en niet wilt dat mensen weten dat je een open-source CMS hebt in plaats van een custom-made.

 

 

Deze lijst is natuurlijk aan te vullen met allerlei andere plugins die ook leuk, interessant of handig zijn, maar deze 10 vinden we bij Energize Designs toch wel een must. Ze staan trouwens niet op volgorde van beste (1) naar goed (10). Ze staan wel bijna op “welke installeren we eerst”-volgorde.

 

Heb je nou een aanvulling op deze lijst omdat je die plugin gebruikt óf heb je zelf één of meerdere WordPress Plugins geschreven en wil je dat wij die gaan testen? Laat dat dan in de comments weten en wellicht bij een volgende verzamel lijst staat jouw aandeel er tussen!